skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do miski, wlej cukier, ubij, aż będzie gładkie. Wlej szczyptę soli i waniliny do powstałej masy, a także wlej mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj.
2. Do powstałej masy wlewamy otręby kukurydziane, mąkę pszenną i żytnią, proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto okazuje się zbyt płynne, zostawiamy je na 10-15 minut, aby otręby wchłonęły płyn. 
3. Po określonym czasie ciasto stanie się zauważalnie grubsze, będziesz potrzebować wrzącej wody, aby rozcieńczyć ją do pożądanej konsystencji, a jednocześnie dodać skórkę pomarańczową.
4. Na tym etapie wlej olej roślinny do ciasta, wymieszaj. Smażyć naleśniki na złoty kolor po obu stronach.
podajemy na stole ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, owocami lub gałką lodów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby kukurydziane - 220 kcal/100g