Sałatka z awokado i boczkiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój boczek na średnie kawałki i usmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Krok 3:
Przenieś boczek na ręcznik papierowy.
Krok 4:
Obierz czosnek. Zetrzyj kromki chleba czosnkiem.
Krok 5:
Pokrój w średnie kostki.
Krok 6:
Ułóż chleb na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Piecz krakersy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 7-8 minut.
Krok 7:
Awokado umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Łyżeczką wyciąć kulki z awokado. Posyp je sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.
Krok 8:
Tankowanie. Połącz olej, ocet i przyprawy. Wymieszać.
Krok 9:
Połóż liście sałaty na talerzu (rozerwij duże liście na kvsochki), ułóż smażony chleb, boczek i awokado na wierzchu.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Sałatka Korn - 16 kcal/100g