kotlety z wątróbki w cieście

kotlety są bardzo delikatne, miękkie i smaczne. Wątroba to nie tylko pyszny produkt.ale także bardzo przydatny.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 32 % 7 g
115 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepłucz wątrobę, usuń film. Moczyć w mleku lub wodzie przez co najmniej 30 minut.następnie osusz wątrobę.Pokrój na kawałki nie grubsze niż 2 cm, lekko pobij wszystkie kawałki z obu stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól i pieprz każdy kawałek ze wszystkich stron do smaku. Pozostaw na 30 minut do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do miski, dodaj mąkę,sodę oczyszczoną,sól, wszystko dobrze ubij. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię, zanurz kotlety w cieście i smaż na średnim ogniu, na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z dwóch stron, na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kotlety z wątroby są gotowe.Podawać z dowolnym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy