kotlety z wątróbki w cieście
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przepłucz wątrobę, usuń film. Moczyć w mleku lub wodzie przez co najmniej 30 minut.następnie osusz wątrobę.Pokrój na kawałki nie grubsze niż 2 cm, lekko pobij wszystkie kawałki z obu stron.
Krok 2:
Sól i pieprz każdy kawałek ze wszystkich stron do smaku. Pozostaw na 30 minut do marynowania.
Krok 3:
Wbij jajka do miski, dodaj mąkę,sodę oczyszczoną,sól, wszystko dobrze ubij. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 4:
Podgrzej patelnię, zanurz kotlety w cieście i smaż na średnim ogniu, na oleju roślinnym.
Krok 5:
Z dwóch stron, na złoty kolor.
Krok 6:
Kotlety z wątroby są gotowe.Podawać z dowolnym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowy liver - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g