wieprzowina w soku cytrusowym

mięso w kolorowej marynacie: soczyste, miękkie, delikatne. Kawałek szarpanej wieprzowiny jest pyszny sam w sobie, a w połączeniu z tak niezwykłym sosem nabiera również wspaniałego smaku.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 23 % 6 g
156 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wieprzowina lepiej wybrać łopatkę bez kości lub szynkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i cebulę, pokrój cebulę w krążki, posiekaj czosnek. Wyciśnij sok z owoców cytrusowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób marynatę: połącz sok, cukier, czosnek, pieprz cayenne, oregano. Dopraw czarnym pieprzem i solą. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj kawałek mięsa solą i czarnym pieprzem, możesz zrobić małe nacięcia, aby sól wniknęła w środek kawałka. Umieść cebulę w naczyniu do pieczenia, a następnie przygotowaną wieprzowinę. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku na złoty kolor przez około pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zmniejsz ogień do minimum, zalej mięso marynatą, przykryj folią i gotuj na wolnym ogniu przez około 6-7 godzin, czasami polewając mięso marynatą na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso jest gotowe, jeśli po dotknięciu rozpadnie się na włókna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Sok grejpfrutowy - 36   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy