łosoś w polewie miodowej

Prosty i pyszny łosoś w polewie miodowej. Tylko 15 minut i delikatna soczysta ryba ze słodko-kwaśną karmelową skórką na twoim stole.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 39 % 15 g
240 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce wymieszaj widelcem miód i sos sojowy, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Steki z łososia posolić i doprawić czarnym pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Panieruj steki w mące. Nadmiar strząsnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj steki z łososia sosem miodowo-sojowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dużej patelni nieprzywierającej rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Ogień musi byćumerowany podczas całego procesu gotowania. Jeśli patelnia się rozgrzeje, glazura się pali. Smaż steki z łososia przez 4 minuty z każdej strony. Skórka powinna być złotobrązowa i karmelowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól rybie odpocząć przez kilka minut, aby w końcu ugotowała się pod wpływem ciepła resztkowego i podawaj skropione sokiem z cytryny i posypane drobno posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy