łosoś w polewie miodowej
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
W małej misce wymieszaj widelcem miód i sos sojowy, aż będą gładkie.
Krok 3:
Steki z łososia posolić i doprawić czarnym pieprzem.
Krok 4:
Panieruj steki w mące. Nadmiar strząsnąć.
Krok 5:
Posmaruj steki z łososia sosem miodowo-sojowym.
Krok 6:
Na dużej patelni nieprzywierającej rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Ogień musi byćumerowany podczas całego procesu gotowania. Jeśli patelnia się rozgrzeje, glazura się pali. Smaż steki z łososia przez 4 minuty z każdej strony. Skórka powinna być złotobrązowa i karmelowa.
Krok 7:
Pozwól rybie odpocząć przez kilka minut, aby w końcu ugotowała się pod wpływem ciepła resztkowego i podawaj skropione sokiem z cytryny i posypane drobno posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g