skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki drożdżowe bez jajek. Aby to zrobić, wymieszaj wodę i mleko, podgrzej mieszaninę do 30-40 stopni. Oddziel trzy łyżki mieszanki, rozcieńczyć w nich drożdże, połowę cukru i dwie łyżki mąki. To ciasto.
Krok 2:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Ciasto wystarczy.
Krok 3:
Wlej pozostałą mieszankę mleka do odpowiedniego ciasta, wymieszaj mąkę, cukier, sól i masło. Przykryj ponownie i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 4:
Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Nie prześwietlaj, obracaj naleśniki, gdy tylko się zrumienią, w przeciwnym razie staną się "gumowe".
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ciasto może wydawać się płynne, ale nie przejmuj się, naleśniki dobrze się obracają i nie pękają i są cienkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g