kotlety z królika

Jeśli masz dość kotletów z mielonego mięsa, zrób je z niezwykłego królika.
AliceGardAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 71 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
316 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso mielone wkładamy do głębokiej miski, w której wszystko mieszamy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę i czosnek na małe kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koper mój i odetnij grube byki, nie będą nam przydatne

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula, czosnek i koperek są mielone w blenderze lub przewijane z mięsem mielonym przez maszynę do mięsa. Dodaj sól i pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, dodając białko jaja i wyślij na zimno na godzinę, aby produkty zaprzyjaźniły się ze sobą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie wyjmujemy mięso mielone i formujemy mokrymi rękami kotlety-kulki. I kładziemy na patelni rozgrzanej olejem. Smażyć najpierw na dużym ogniu na złoty kolor, a następnie na małym ogniu pod przykryciem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy