skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz rozcieńczyć drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i 1 łyżkę.l mąki. Umieść w ciepłym miejscu, aż utworzy się wysoka Czapka powietrzna (najlepiej do krawędzi szklanki).
następnie, gdy drożdże dobrze wyrosły, wlej połowę mąki (400 g) do głębokiego naczynia (biorąc pod uwagę, że masa wzrośnie co 2, a nawet 3 razy), wlej pozostałe mleko, dodaj miękkie masło, sól i wymieszaj spuchnięte drożdże.
teraz naczynia można przykryć ręcznikiem i pozostawić do pełnej fermentacji ciasta na około 1 godzinę. Nie zaleca się hermetycznego przykrywania naczyń, na przykład pokrywką, ani zawijania w celofan, ponieważ drożdże muszą oddychać, w przeciwnym razie będzie kwaśny smak.
gdy ciasto już się pojawiło, należy je ugniatać, aby usunąć cały nadmiar powstałego gazu z drożdży, a następnie zacząć ugniatać, wlewając resztę mąki w małych porcjach.
ugniataj trochę więcej, aż ciasto przestanie być lepkie i podziel je na 12-15 okrągłych, ale zależy to od Ciebie, w zależności od wielkości ciast, które chcesz, i ponownie przykryj ręcznikiem przez 20 minut.
możesz użyć absolutnie dowolnego nadzienia do ciast,ale gotowego, nie z surowych produktów. Mogą to być: - tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą, duszona kapusta, zielona cebula z jajkiem, smażona i mielona wątroba i wiele innych.
pozostaje tylko rozwałkować grudki ciasta, nadziewać, dobrze przykryć i smażyć na patelni ze 100 ml oleju na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g