placki mleczne na patelni z dowolnym nadzieniem

ciasto na mleku jest bardzo aromatyczne i delikatne. To ciasto na placki na mleku jest pachnące i ma przyjemny złoty odcień. A dzięki dodaniu masła po prostu rozpływa się w ustach i nadaje się do wszelkich nadzień. Różne czerwone sosy, na przykład z pomidorów lub koncentratu pomidorowego, a także każda adjika, która jest zaopatrzona w wiele gospodyń domowych, dobrze nadają się do ciast.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 65 % 41 g
316 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw musisz rozcieńczyć drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać cukier i 1 łyżkę.l mąki. Umieść w ciepłym miejscu, aż utworzy się wysoka Czapka powietrzna (najlepiej do krawędzi szklanki).

następnie, gdy drożdże dobrze wyrosły, wlej połowę mąki (400 g) do głębokiego naczynia (biorąc pod uwagę, że masa wzrośnie co 2, a nawet 3 razy), wlej pozostałe mleko, dodaj miękkie masło, sól i wymieszaj spuchnięte drożdże.

teraz naczynia można przykryć ręcznikiem i pozostawić do pełnej fermentacji ciasta na około 1 godzinę. Nie zaleca się hermetycznego przykrywania naczyń, na przykład pokrywką, ani zawijania w celofan, ponieważ drożdże muszą oddychać, w przeciwnym razie będzie kwaśny smak.

gdy ciasto już się pojawiło, należy je ugniatać, aby usunąć cały nadmiar powstałego gazu z drożdży, a następnie zacząć ugniatać, wlewając resztę mąki w małych porcjach.

ugniataj trochę więcej, aż ciasto przestanie być lepkie i podziel je na 12-15 okrągłych, ale zależy to od Ciebie, w zależności od wielkości ciast, które chcesz, i ponownie przykryj ręcznikiem przez 20 minut.

możesz użyć absolutnie dowolnego nadzienia do ciast,ale gotowego, nie z surowych produktów. Mogą to być: - tłuczone ziemniaki ze smażoną cebulą, duszona kapusta, zielona cebula z jajkiem, smażona i mielona wątroba i wiele innych.

pozostaje tylko rozwałkować grudki ciasta, nadziewać, dobrze przykryć i smażyć na patelni ze 100 ml oleju na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy