Cietrzew duszony w winie
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Cietrzew myjemy i suszymy. Pokrój na porcje.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i kawałek masła. Smażyć cietrzew ze wszystkich stron na złoty kolor.
3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Pokrój marchewki w kostkę. Rozłóż warzywa i jagody borówki brusznicy na patelni, wlej wodę i wino, sól i dodaj przyprawy do smaku.
4. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż mięso będzie gotowe. Danie podajemy ze świeżymi ziołami i warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jarząbek - 254 kcal/100g