Cietrzew duszony w winie

pikantny przepis na danie z cietrzewia dla prawdziwych smakoszy! To niesamowicie pyszne danie, ostatnio spróbowałam w restauracji, mój mąż i ja bardzo nam się podobało. W domu gotowałem według tego przepisu, okazało się bardzo smaczne. Alkohol podczas gotowania odparowuje, pozostaje lekki aromat i niewielka kwaskowatość jagód borówki brusznicy. Bardzo radzę ugotować to danie z cietrzewia w winie!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 50 min

1. Cietrzew myjemy i suszymy. Pokrój na porcje.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i kawałek masła. Smażyć cietrzew ze wszystkich stron na złoty kolor.
3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Pokrój marchewki w kostkę. Rozłóż warzywa i jagody borówki brusznicy na patelni, wlej wodę i wino, sól i dodaj przyprawy do smaku.
4. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż mięso będzie gotowe. Danie podajemy ze świeżymi ziołami i warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jarząbek - 254   kcal/100g

Podobne przepisy