Kuropatwa po wiejsku

wykwintne i bardzo smaczne danie z kuropatwy z boczkiem! Kuropatwy według tego przepisu można przygotować na obiad lub na świąteczny stół, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym. Mięso drobiowe nie wysycha, ale pozostaje delikatne i bardzo miękkie. Spróbuj i ugotuj to danie, na pewno ci się spodoba!
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 14 % 5 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wstępnie przetwarzamy tusze kuropatwy, myjemy ją i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie przeciąć brzuch na pół. Wymieszaj olej roślinny, sól i pieprz. Pocieramy kuropatwę tą mieszanką.
2. Rozgrzej patelnię, włóż do niej kawałek masła i smaż kuropatwę z obu stron przez 5 minut. Następnie włóż boczek i ziemniaki pokrojone w plastry do rondla, sól do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj w piekarniku przez około 30 minut.
3. Przed podaniem posyp gotowe danie świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy