Kuropatwa po wiejsku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wstępnie przetwarzamy tusze kuropatwy, myjemy ją i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie przeciąć brzuch na pół. Wymieszaj olej roślinny, sól i pieprz. Pocieramy kuropatwę tą mieszanką.
2. Rozgrzej patelnię, włóż do niej kawałek masła i smaż kuropatwę z obu stron przez 5 minut. Następnie włóż boczek i ziemniaki pokrojone w plastry do rondla, sól do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj w piekarniku przez około 30 minut.
3. Przed podaniem posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g