Kuropatwa z owocami w sosie słodko-kwaśnym

zaskocz swoich gości i bliskich tym niezwykłym i pysznym daniem! Kuropatwa przygotowana według tego przepisu okazuje się zaskakująco smaczna, aromatyczna w słodko-kwaśnym sosie. Takie danie można podawać zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 21 % 7 g
210 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Myjemy tusze kuropatw, usuwamy pozostałe pióra i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól i pieprz i pocieraj tuszę ze wszystkich stron.
2. Na patelnię wkładamy trochę masła i smażymy kuropatwę. Gdy powstała złota skorupa, wlej koniak. Po kilku minutach wyjmujemy kuropatwy.
3. Wymieszaj mąkę z sokiem pomarańczowym, wytrawnym winem i dżemem z czarnej porzeczki. Wlej mieszaninę na patelnię i zagotuj, okresowo mieszaj sos.
4. Przenieś tusze z powrotem na patelnię, dodaj winogrona i wiśnie bez pestek, obraną i pokrojoną pomarańczę. Zamykamy pokrywką i wkładamy do gorącego piekarnika na pół godziny, aż mięso kuropatw stanie się miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy