Kuropatwa z owocami w sosie słodko-kwaśnym
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy tusze kuropatw, usuwamy pozostałe pióra i dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól i pieprz i pocieraj tuszę ze wszystkich stron.
2. Na patelnię wkładamy trochę masła i smażymy kuropatwę. Gdy powstała złota skorupa, wlej koniak. Po kilku minutach wyjmujemy kuropatwy.
3. Wymieszaj mąkę z sokiem pomarańczowym, wytrawnym winem i dżemem z czarnej porzeczki. Wlej mieszaninę na patelnię i zagotuj, okresowo mieszaj sos.
4. Przenieś tusze z powrotem na patelnię, dodaj winogrona i wiśnie bez pestek, obraną i pokrojoną pomarańczę. Zamykamy pokrywką i wkładamy do gorącego piekarnika na pół godziny, aż mięso kuropatw stanie się miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g