skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę na pół pierścienia, przepuść czosnek przez prasę. Wkładamy warzywa do kotła, wlewamy olej roślinny, wysyłamy do ognia. Smażyć na małym ogniu przez 7 minut.
2. W międzyczasie obieramy marchewki, pocieramy, dodajemy również do kotła, kontynuujemy smażenie.
3. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w cienkie paski. Rozłóż warzywa na pozostałych składnikach, wymieszaj i gotuj przez około 10 minut.
4. Warzywa wypuściły wystarczającą ilość soku, więc możesz już dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i zmielony czarny pieprz. Dusić na małym ogniu przez 15 minut.
5. Cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę i po określonym czasie wkładamy do kotła. Dusić przez kolejne 15 minut, najważniejsze jest to, że cukinia się nie gotuje.
6. Pietruszkę myjemy, drobno kroimy do głównych składników, wlewamy ocet, delikatnie mieszamy.
7. Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącą sałatką warzywną i natychmiast zwiń pokrywki. Obracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i pozostawiamy w tej pozycji, aż całkowicie ostygną.
po 20-24 godzinach półfabrykaty można przenieść do stałego miejsca przechowywania, do piwnicy lub piwnicy.
przytulność i ciepło o każdej porze roku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g