pieczona polędwica wieprzowa z musztardą

polędwica wieprzowa to świetne kotlety. Podawać z gotowanym ryżem, ziemniakami, świeżymi warzywami. Dobrze pasuje do makaronu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 8 % 3 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na porcje i lekko ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj mięso musztardą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    SOS. Przełóż czosnek przez prasę. Wymieszaj olej roślinny, czosnek, cynamon, mielony pieprz i sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj każdy kawałek wieprzowiny sosem i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy