papryka faszerowana kapustą pieczona w piekarniku

pyszny przepis na paprykę nadziewaną warzywami w piekarniku! To danie zawiera dużo warzyw, jest lekkie i zdrowe. Poradzi sobie z tym nawet początkująca gospodyni domowa. Nadziewane papryki są oryginalne, satysfakcjonujące, pachnące i zdecydowanie bardzo smaczne.
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Umyj cebulę i obierz, a następnie drobno posiekaj.
2. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub możesz drobno pokroić na małe kawałki.
3. Pomidory są również krojone lub wcierane na tarce.
do tego dania można opcjonalnie dodać dowolne warzywa do smaku, które harmonizują z papryką i innymi warzywami.
4. Podpalamy patelnię z grubym dnem i wlewamy trochę oleju roślinnego. Przede wszystkim smażyć cebulę, aż będzie piękny złoty kolor, następnie dodać marchewkę i drobno posiekaną kapustę, kilka minut później pomidory. Gdy nadmiar płynu wyparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, sól do smaku i dopraw przyprawami.
5. Myjemy paprykę, wykonujemy nacięcie z boku i ostrożnie usuwamy nasiona. Nadziewamy środek przygotowanym nadzieniem i przenosimy do naczynia do pieczenia. Wlej wodę i przykryj formę folią na górze.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, gotujemy przez około godzinę. 10 minut przed gotowością usuń folię, aby utworzyć złotą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy