skład / składniki
metoda gotowania
1. Do głębokiej miski wlej część mleka (około 50 ml), rozbij jajka, dodaj cukier i sól.
2. Wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka, a następnie wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj ciasto trzepaczką, aby nie było grudek.
4. Podgrzej pozostałe mleko za pomocą kuchenki mikrofalowej (możesz również na kuchence), aż będzie bardzo gorące, ale nie gotuj.
5. Bardzo ostrożnie wlej gorące mleko do ciasta cienkim strumieniem, ciągle ubijając je mikserem.
6. A teraz wlej sodę do kubka, wlej trochę wrzącej wody (wystarczy łyżka stołowa), wymieszaj i włóż mieszaninę do ciasta.
7. Smaż naleśniki na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu (w przeciwnym razie patelnia będzie musiała być dodatkowo Naoliwiona, a nieprzywierająca tego nie potrzebuje) z obu stron na ładny złoty kolor. Naleśniki smażą się bardzo szybko, nie można odejść od pieca :)
podawaj z sosem owocowym, skondensowanym mlekiem, miodem, kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g