drożdżowe naleśniki budyniowe na kefirze

puszyste i rumiane naleśniki z ciasta budyniowego na kefirze! Kefir niekoniecznie musi być świeży, czasami gotuję, gdy jest 3-5 dni w lodówce, wtedy naleśniki są jeszcze smaczniejsze. Możesz gotować ze słodkim lub pikantnym nadzieniem, dodając mniej lub więcej cukru. To wspaniały przepis, naleśniki są miękkie, bujne z dziurą. Wyglądają bardzo apetycznie!
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 65 % 17 g
131 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Ubij jajka z cukrem mikserem, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuszczą (najlepiej najpierw wyjmij jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową).
2. Wlej trochę rozgrzanego kefiru (nie gorącego) i wlej suche drożdże, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Wlej przesianą mąkę i wlej olej. Mieszaj, aż masa będzie jednorodna.
3. Wlej wodę z wrzącego czajnika i ponownie wymieszaj. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, po czym zaczynamy piec naleśniki.
4. Patelnię należy dobrze kalcynować, po czym zmniejszamy ogień i smarujemy olejem. Wlej trochę ciasta i rozłóż je na patelni, gdy się usmaży, Odwróć. Więc gotujemy wszystkie naleśniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy