drożdżowe naleśniki budyniowe na kefirze
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem mikserem, dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuszczą (najlepiej najpierw wyjmij jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową).
2. Wlej trochę rozgrzanego kefiru (nie gorącego) i wlej suche drożdże, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Wlej przesianą mąkę i wlej olej. Mieszaj, aż masa będzie jednorodna.
3. Wlej wodę z wrzącego czajnika i ponownie wymieszaj. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, po czym zaczynamy piec naleśniki.
4. Patelnię należy dobrze kalcynować, po czym zmniejszamy ogień i smarujemy olejem. Wlej trochę ciasta i rozłóż je na patelni, gdy się usmaży, Odwróć. Więc gotujemy wszystkie naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g