ptysie z ziemniaków i grzybów z ciasta francuskiego

ptysie to ulubiona uczta wielu dzieci i dorosłych. Przygotowują się łatwo i szybko.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 48 % 15 g
178 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie z ziemniakami i grzybami: Pieczarki dokładnie spłukać wodą, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać i opłukać, a następnie pokroić w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaną cebulę smażyć na patelni w oleju roślinnym do miękkości. Następnie dodaj pokrojone grzyby do cebuli, wymieszaj, smaż dalej, aż cały płyn wyparuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, Wyślij do grzybów, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj warzywa i dodaj do patelni, wymieszaj. Nadzienie do ptysiów jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj na stole o grubości 4-5 mm. sam wybierz kształt ptysiów (uwielbiam Trójkąty, takie jak Samsa, ale możesz pokroić w koła, kwadraty itp.).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż 1 niekompletną łyżkę nadzienia na cieście, posyp odrobiną startego sera na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz ptysie z ziemniakami i pieczarkami

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej ptysie. Posmaruj każdy Puff ubitym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (aż nabierze złotego koloru).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W rezultacie uzyskuje się takie pyszne ptysie z grzybami i ziemniakami. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy