skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ptysie z ziemniakami i grzybami: Pieczarki dokładnie spłukać wodą, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać i opłukać, a następnie pokroić w drobną kostkę.
Krok 2:
Posiekaną cebulę smażyć na patelni w oleju roślinnym do miękkości. Następnie dodaj pokrojone grzyby do cebuli, wymieszaj, smaż dalej, aż cały płyn wyparuje.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, Wyślij do grzybów, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4:
Drobno posiekaj warzywa i dodaj do patelni, wymieszaj. Nadzienie do ptysiów jest gotowe.
Krok 5:
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj na stole o grubości 4-5 mm. sam wybierz kształt ptysiów (uwielbiam Trójkąty, takie jak Samsa, ale możesz pokroić w koła, kwadraty itp.).
Krok 6:
Połóż 1 niekompletną łyżkę nadzienia na cieście, posyp odrobiną startego sera na wierzchu.
Krok 7:
Połącz ptysie z ziemniakami i pieczarkami
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej ptysie. Posmaruj każdy Puff ubitym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (aż nabierze złotego koloru).
Krok 9:
W rezultacie uzyskuje się takie pyszne ptysie z grzybami i ziemniakami. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g