mrożone grzyby miodowe z ziemniakami

wspaniała kolacja! Smaczne, satysfakcjonujące, nie drogie! Mój mąż uwielbia frytki, a ja jestem na diecie, ale czasami pozwalam sobie na małą porcję. Dzisiaj znalazłem grzyby miodowe w zamrażarce i postanowiłem ugotować smażone ziemniaki z grzybami. Okazało się tak smaczne, że znowu nie mogłem się oprzeć))
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Rozmrażamy grzyby miodowe, suszymy na ręczniku papierowym.

2. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w paski.

3. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie (jeśli cebula jest duża - ćwiartki pierścieni).

4. Rozgrzej ghee na patelni, rozłóż ziemniaki, smaż na średnim ogniu, aż do połowy ugotowane.

5. Następnie dodaj cebulę i grzyby miodowe, sól, pieprz, smaż przez około 15 minut.

6. Moja pietruszka, posiekaj nożem.

ziemniaki wsypujemy porcjami, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mrożone grzyby miodowe - 23   kcal/100g

Podobne przepisy