cienkie naleśniki budyniowe na kefirze i mleku
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej kefir do miski, dodaj jajka, sól, cukier, sodę, wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę (Nie całą naraz, ale stopniowo mieszając ją z ciastem) mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej, w zależności od zawartości tłuszczu kefiru i jakości mąki. Ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Następnie zagotuj mleko i wlej do ciasta cienkim strumieniem, intensywnie mieszając. Okazało się, że ciasto ma konsystencję ryazhenki z małymi bąbelkami. Wlej olej słonecznikowy i upiecz naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g