kalmary w sosie pietruszkowym na śmietanie z przyprawami

urozmaic swoją dietę pysznymi owocami morza! Owoce morza to świetna alternatywa dla dań mięsnych, dzięki czemu można i należy je wprowadzić do diety. Oferuję przepis na duszone kalmary w sosie śmietanowym, takie danie można podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem. Spróbuj, Gorąco polecam!
JaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 12 % 3 g
140 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Oczyszczamy kalmary z wnętrzności i cięciwy, myjemy pod bieżącą wodą.

2. Włóż przygotowane tusze do miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw w tej pozycji na 1-2 minuty i przenieś kalmary do miski z lodowatą wodą. Po przeprowadzonych manipulacjach obieramy skórę (powinna się skręcić i łatwo odejść).

3. Pokrój przygotowane kalmary w cienkie pierścienie, włóż do rozgrzanego masła, smaż przez około 2-3 minuty.

4. Następnie posyp pierścienie kalmarów mąką, wlej śmietanę, dopraw czarnym pieprzem i solą. A teraz powinieneś zalać wszystko wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła zawartość patelni.

5. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kalmary przez 3-4 minuty.

serwujemy danie, dekorujemy natką pietruszki i podajemy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy