kalmary w sosie pietruszkowym na śmietanie z przyprawami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyszczamy kalmary z wnętrzności i cięciwy, myjemy pod bieżącą wodą.
2. Włóż przygotowane tusze do miski i zalej wrzącą wodą, pozostaw w tej pozycji na 1-2 minuty i przenieś kalmary do miski z lodowatą wodą. Po przeprowadzonych manipulacjach obieramy skórę (powinna się skręcić i łatwo odejść).
3. Pokrój przygotowane kalmary w cienkie pierścienie, włóż do rozgrzanego masła, smaż przez około 2-3 minuty.
4. Następnie posyp pierścienie kalmarów mąką, wlej śmietanę, dopraw czarnym pieprzem i solą. A teraz powinieneś zalać wszystko wrzącą wodą, aby całkowicie zakryła zawartość patelni.
5. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kalmary przez 3-4 minuty.
serwujemy danie, dekorujemy natką pietruszki i podajemy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g