udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

pikantna azjatycka przekąska w sosie słodko-kwaśnym! Łapy lepiej kupować świeże, różowe, dobrze obrane. Chociaż rzadko używane do codziennych potraw, udka z kurczaka są bardzo zdrowe. Zawierają dużo białka i minerałów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej przekąski, przygotuj ją i zaskocz swoich przyjaciół.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 14 % 5 g
246 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Najpierw dobrze myjemy udka z kurczaka, przenosimy je do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany. Lekko osusz ręcznikami papierowymi. Smażymy nogi, więc powinny być suche.
2. Wlej olej roślinny na dużą patelnię z grubym dnem, pozwól mu się dobrze rozgrzać, rozłóż udka z kurczaka i natychmiast wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut i wlej koniak lub możesz użyć wódki, daj trochę czasu na odparowanie płynu i wlej cukier. Nadal smażyć na złoty kolor.
3. Wlej bulion lub wodę na patelnię, przykryj pokrywką i na małym ogniu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Niech naczynie stanie pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut, pozwól mu namoczyć się w sosie i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 215   kcal/100g

Podobne przepisy