udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Najpierw dobrze myjemy udka z kurczaka, przenosimy je do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany. Lekko osusz ręcznikami papierowymi. Smażymy nogi, więc powinny być suche.
2. Wlej olej roślinny na dużą patelnię z grubym dnem, pozwól mu się dobrze rozgrzać, rozłóż udka z kurczaka i natychmiast wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut i wlej koniak lub możesz użyć wódki, daj trochę czasu na odparowanie płynu i wlej cukier. Nadal smażyć na złoty kolor.
3. Wlej bulion lub wodę na patelnię, przykryj pokrywką i na małym ogniu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Niech naczynie stanie pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut, pozwól mu namoczyć się w sosie i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 215 kcal/100g