filet z kurczaka z cebulą i marchewką na patelni

drób z warzywami to idealne połączenie smakowe! Kurczak z cebulą i marchewką gotowany na patelni wygląda bardzo apetycznie! Do tego dania nie trzeba używać filetów, można wziąć udko lub pierś, będzie równie smaczne. Kurczak z warzywami działa jak niezależne danie, ale dla sytości można go uzupełnić przystawką ziemniaczaną.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 26 % 5 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1 . Mój filet z kurczaka, pokroić na małe kawałki, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w półpierścienie, marchewkę w duże paski. Wysyłamy warzywa do kurczaka, sól i pieprz do smaku, dusić na średnim ogniu do miękkości.

3. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy na małe kawałki. Obierz czosnek, pokrój nożem tak małym, jak to możliwe. Rozłóż paprykę i czosnek na patelni z pozostałymi składnikami, gotuj na wolnym ogniu do miękkości, około 7-10 minut.

podawaj na stole, dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy