Kuropatwa pieczona z pomarańczami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj kuropatwy, pokrój na pół i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Dobrze podgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy i smaż tusze kuropatw po obu stronach przez 10 minut. Najpierw kładziemy kuropatwy na brzuchu, możesz przykryć wierzch i docisnąć Gretą. Następnie odwróć i usmaż na plecach.
3. Obierz pomarańczę i pokrój w plasterki, włóż do rondla, dodaj winogrona bez pestek i posyp startą skórką pomarańczową. Sól i pieprz do smaku.
4. Zamknij patelnię pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gotowe kuropatwy przekładamy na talerz i posypujemy świeżymi posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g