Kuropatwa pieczona z pomarańczami

niezwykłe i ciekawe danie kuropatwa z pomarańczami! Okazuje się bardzo smaczny przepis na kuropatwę! Mięso gotowane z pomarańczami i winogronami okazuje się bardzo delikatne, soczyste, o lekkim owocowym aromacie. Takie danie będzie wspaniałym dodatkiem do świątecznego stołu!
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Umyj kuropatwy, pokrój na pół i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Dobrze podgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy i smaż tusze kuropatw po obu stronach przez 10 minut. Najpierw kładziemy kuropatwy na brzuchu, możesz przykryć wierzch i docisnąć Gretą. Następnie odwróć i usmaż na plecach.
3. Obierz pomarańczę i pokrój w plasterki, włóż do rondla, dodaj winogrona bez pestek i posyp startą skórką pomarańczową. Sól i pieprz do smaku.
4. Zamknij patelnię pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Gotowe kuropatwy przekładamy na talerz i posypujemy świeżymi posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy