Kuropatwa duszona z warzywami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze umyj kuropatwę i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól i suche przyprawy z olejem roślinnym. Pocieramy powstałą mieszaninę tuszy ze wszystkich stron i pozostawiamy do marynowania na godzinę.
2. Następnie smaż kuropatwę na oleju roślinnym przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Usuń tusze kuropatwy z patelni. Mijamy drobno posiekaną cebulę i pomidory pokrojone w kostkę, solimy i dodajemy suche przyprawy, na koniec dodajemy posiekany czosnek.
3. Rozłóż kuropatwę z powrotem na patelni i przykryj ją mieszanką warzywną. Wlej wino i bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż mięso drobiowe stanie się miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g