Kuropatwa duszona z warzywami

najdelikatniejsze, aromatyczne danie z duszonej kuropatwy z pomidorami. Duszona kuropatwa z warzywami może być podawana jako samodzielne danie lub z dodatkiem, na przykład z gotowanym ryżem lub ziemniakami. Niesamowicie smaczne mięso nasączone sokiem z warzyw i białego wina mile zaskoczy gości lub bliskich podczas kolacji!
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Dobrze umyj kuropatwę i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól i suche przyprawy z olejem roślinnym. Pocieramy powstałą mieszaninę tuszy ze wszystkich stron i pozostawiamy do marynowania na godzinę.
2. Następnie smaż kuropatwę na oleju roślinnym przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor. Usuń tusze kuropatwy z patelni. Mijamy drobno posiekaną cebulę i pomidory pokrojone w kostkę, solimy i dodajemy suche przyprawy, na koniec dodajemy posiekany czosnek.
3. Rozłóż kuropatwę z powrotem na patelni i przykryj ją mieszanką warzywną. Wlej wino i bulion. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż mięso drobiowe stanie się miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy