ciasto z falbankami

Jeśli Twoja rodzina uwielbia ciasta, to ten przepis jest dla ciebie! Dodając fale do nadzienia, ciasto okazuje się soczyste i satysfakcjonujące. A przygotowanie ciasta francuskiego jest bardzo proste. Domownicy docenią taką pracę!
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 39 % 15 g
224 kcal
IG: 7 / 86 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Sortujemy fale, myjemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin, z dodatkiem soli. Następnie spłucz przez durszlak.
2. Smażyć drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek na rozgrzanej patelni, gdy cebula się zrumieni, dodać fale, gotować przez 10 minut.
3. Osobno smażyć pokrojony filet z kurczaka.
wymieszaj wszystkie składniki.
4. Rozpuść kawałek masła i usmaż na nim mąkę, wlej bulion i mleko, wymieszaj wszystkie grudki. Rozłóż gotowe nadzienie, sól, pieprz i gotuj przez kolejne pięć minut. Niech nadzienie ostygnie.
5. Nasmaruj tomę do pieczenia olejem roślinnym. Rozwałkuj ciasto i przenieś do formy. Rozłóż nadzienie równą warstwą i przykryj ciasto drugą częścią rozwałkowanego ciasta francuskiego. Smarujemy żółtkiem i wkładamy do gorącego piekarnika na pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g

Podobne przepisy