skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy fale, myjemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin, z dodatkiem soli. Następnie spłucz przez durszlak.
2. Smażyć drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek na rozgrzanej patelni, gdy cebula się zrumieni, dodać fale, gotować przez 10 minut.
3. Osobno smażyć pokrojony filet z kurczaka.
wymieszaj wszystkie składniki.
4. Rozpuść kawałek masła i usmaż na nim mąkę, wlej bulion i mleko, wymieszaj wszystkie grudki. Rozłóż gotowe nadzienie, sól, pieprz i gotuj przez kolejne pięć minut. Niech nadzienie ostygnie.
5. Nasmaruj tomę do pieczenia olejem roślinnym. Rozwałkuj ciasto i przenieś do formy. Rozłóż nadzienie równą warstwą i przykryj ciasto drugą częścią rozwałkowanego ciasta francuskiego. Smarujemy żółtkiem i wkładamy do gorącego piekarnika na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g