Cietrzew pieczony w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Tuszę cietrzewia dobrze myjemy od zewnątrz i od wewnątrz. Suszymy ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj mieszankę do marynaty, w tym celu wymieszaj olej roślinny, przyprawy, sól, obrany i starty imbir.
3.Pocieramy cietrzew tą mieszanką i pozostawiamy ptaka na kilka godzin do marynowania.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż cietrzew i wlej czerwone wytrawne wino.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny, gotujemy na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, oznacza to, że nasze danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g
- Jarząbek - 254 kcal/100g