Cietrzew pieczony w piekarniku

wykwintne i bardzo ciekawe danie z cietrzewia! Najdelikatniejsze mięso uzyskuje się podczas pieczenia w piekarniku z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina. Podczas gotowania alkohol ulatnia się, pozostaje tylko subtelny aromat. Danie jest proste w przygotowaniu, a wynik jest niesamowity, docenią go domownicy lub goście przy świątecznym stole!
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Tuszę cietrzewia dobrze myjemy od zewnątrz i od wewnątrz. Suszymy ręcznikiem papierowym.
2. Przygotuj mieszankę do marynaty, w tym celu wymieszaj olej roślinny, przyprawy, sól, obrany i starty imbir.
3.Pocieramy cietrzew tą mieszanką i pozostawiamy ptaka na kilka godzin do marynowania.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż cietrzew i wlej czerwone wytrawne wino.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny, gotujemy na średnim ogniu. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, oznacza to, że nasze danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Jarząbek - 254   kcal/100g

Podobne przepisy