Jarząb duszony w śmietanie

bardzo smaczne danie, które jest koniecznością! Wykwintne i aromatyczne danie dla wszystkich miłośników mięsa drobiowego. Cietrzew jest delikatny, w sosie śmietanowo-czosnkowym o lekkiej kwaskowatości i kremowym smaku. To danie jest koniecznością!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 17 g
tłuszcze 55 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
264 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Myj cietrzewia, a przed pieczeniem tusze należy wysuszyć. Pokrój na porcje.
2. Na rozgrzanej patelni wlej olej roślinny. Smażyć cietrzew ze wszystkich stron na złoty kolor.
3. Teraz mięso należy posolić, pieprzyć, doprawić suszonym czosnkiem. Wlać śmietanę i dusić cietrzew pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez godzinę. Posyp świeżymi posiekanymi ziołami i podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Jarząbek - 254   kcal/100g

Podobne przepisy