skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść sielawę z łusek i spłucz. Możesz ugotować rybę do nadzienia, gotując ją, ale smażona ryba okazuje się jeszcze smaczniejsza.
2. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż rybę z obu stron na złoty kolor. Następnie, gdy trochę ostygnie, oczyszczamy z kości.
3. Obierz ziemniaki i pokrój w kółka 0,5 cm, a jedną część ciasta drożdżowego rozłóż w wysmarowanym naczyniu do pieczenia. Układamy koła ziemniaków, solimy i pieprzymy. Kładziemy rybę. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy do ryb i ziół.
4. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj ciasto. Dobrze ściskamy krawędzie i wykonujemy nakłucia widelcem. Posmaruj żółtkiem i pozwól ciastu wyrosnąć.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika i gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny, Czas gotowania zależy od wielkości ciasta. Gdy ciasto stanie się złote, wyjmujemy je. Nasze wypieki są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sielawa - 88 kcal/100g