ciasto z sielawą

to bardzo smaczny przepis na ciasto dla miłośników ryb! Sąsiad poradził mi przygotować przepis, od dawna gotuje takie ciasto z sielawy. Do przygotowania użyłem ciasta drożdżowego, ale w zasadzie można użyć dowolnego innego, na przykład gotowego ciasta francuskiego. Ciasto uzyskuje się ze złotą skórką i soczystym, aromatycznym nadzieniem z sielawy. Koniecznie spróbuj zrobić takie ciasto!
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 57 % 21 g
218 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Oczyść sielawę z łusek i spłucz. Możesz ugotować rybę do nadzienia, gotując ją, ale smażona ryba okazuje się jeszcze smaczniejsza.
2. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż rybę z obu stron na złoty kolor. Następnie, gdy trochę ostygnie, oczyszczamy z kości.
3. Obierz ziemniaki i pokrój w kółka 0,5 cm, a jedną część ciasta drożdżowego rozłóż w wysmarowanym naczyniu do pieczenia. Układamy koła ziemniaków, solimy i pieprzymy. Kładziemy rybę. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy do ryb i ziół.
4. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj ciasto. Dobrze ściskamy krawędzie i wykonujemy nakłucia widelcem. Posmaruj żółtkiem i pozwól ciastu wyrosnąć.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika i gotujemy na średnim ogniu przez około pół godziny, Czas gotowania zależy od wielkości ciasta. Gdy ciasto stanie się złote, wyjmujemy je. Nasze wypieki są gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sielawa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy