Sielawa w bułce tartej

niesamowicie smaczna ryba w rumianym, chrupiącym futrze! Dzięki bułce tartej na sielawie tworzy się chrupiąca skórka, a cały smak i aromat pozostają w środku. Krakersy można kupić, a ja sam je robię w domu, gotuję w rezerwie i używam w razie potrzeby. Niezwykle smaczna ryba, bardzo radzę ją ugotować!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 39 % 15 g
184 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Musimy oczyścić sielawę z łusek, następnie przeciąć brzuch i oczyścić z wnętrzności i czarnego filmu, ostrożnie go usunąć, w przeciwnym razie ryba będzie gorzka. Usuwamy głowę wraz ze skrzelami.
2. Gotową tuszę myjemy i suszymy. Sól i pieprz do smaku, dobrze wcieraj na zewnątrz i wewnątrz. Możesz również użyć przypraw do ryb.
3. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Panierujemy sielawkę w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przenieś na ręcznik papierowy i pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sielawa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy