skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tusza karpia musi zostać oczyszczona z łusek. Następnie dobrze wypatrosz.
Krok 2:
Po usunięciu głowy, ogona, z ryby, której filety musimy zdobyć, usuniemy wszystkie płetwy i oddzielimy filet za pomocą ostrego noża lub wygodnych nożyczek kuchennych.
Krok 3:
Otrzymasz dwie części, z których jedną można wykorzystać do smażenia. A po drugim możesz usunąć grzbiet.
Krok 4:
Pokrój filety z ryb słodkowodnych na kawałki. Sól i przyprawy sprawią, że będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Posyp filety, nie oszczędzając smakołyków i przypraw.
Krok 5:
Chcesz, aby filet był chrupiący? Zwiń rybę nie w mące, ale w panierce.
Krok 6:
Aby w końcu pozbyć się zapachów, które, Niestety, grzeszą karpia, jak wszystkie karpie, kroimy cytrynę. Mogą obłożyć rybę, a następnie, smażąc filety, usmażyć same krążki cytryny.
Krok 7:
Czosnek to kolejny składnik, który może sprawić, że ta ryba będzie smaczniejsza. Pokrój w paski i posyp filet z jednej strony (który będzie smażony w pierwszej kolejności). Jeszcze lepiej-Ustaw drobno i wetrzyj tę masę w sam filet.
Krok 8:
Podgrzej patelnię. Weź olej. Gdy zdasz sobie sprawę, że jest podgrzany, możesz wysłać filety do oleju z trzciny cukrowej. Połóż kawałki stroną, na której położyłeś czosnek. I umieść koła cytryny wokół ryby. Smaż, aż zobaczysz, że jego powierzchnia się zarumieniła, a skórka stała się chrupiąca. Nawiasem mówiąc, chipsy cytrynowe mają bardzo pikantny smak!
i więcej porad
możesz smażyć filety na maśle, tylko tutaj musisz upewnić się, że ryba się nie pali, ponieważ masło to grzeszy.
umieszczenie ryby na patelni w niewielkiej odległości.
Karp, zwłaszcza filet, jest smażony bardzo szybko-5 minut z każdej strony.
jeśli chcesz, aby Karp był jeszcze bardziej soczysty, przytrzymaj go na patelni pod pokrywką lub dodaj trochę bulionu (wody) i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3-4 minuty.
filet karpia można dusić po smażeniu w bulionie, w wodzie, w śmietanie, w sosie itp.
przyprawy do karpia można wybrać dowolne.
nie zapomnij trzymać ryby na serwetce przed podaniem, aby wchłonąć jak najwięcej tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sazan azowski - 121 kcal/100g
- Karp kaspijski - 97 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g