skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, wlej sodę, pozostaw na 15 minut, po czym wlej olej słonecznikowy, wymieszaj, przesiej mąkę, zagniataj elastyczne ciasto, Wyślij do lodówki na godzinę.
2. W międzyczasie ugotuj filet z kurczaka do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie posiekaj nożem, włóż do miski, sól, pieprz do smaku, wymieszaj.
2. Mozzarellę kroimy w małe kostki, boczek w cienkie długie talerze.
4. Po upływie określonego czasu ciasto dzielimy na identyczne kawałki, z każdego kawałka formujemy ciasto.
5. Rozłóż kurczaka, kostkę mozzarelli na środku ciasta, podnieś i połącz krawędzie. Owinąć powstałą piłkę paskiem boczku i przymocować drewnianym szpikulcem.
6. Rozgrzej olej roślinny we frytkownicy lub w innym grubościennym naczyniu, smaż w nim półfabrykaty na piękny złoty kolor.
7. Rozłóż bomby na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju został wchłonięty, Usuń szaszłyki.
podawaj na stole w ciepłej formie.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g