szynka wieprzowa w sosie jabłkowym z czosnkiem i żurawiną

pamiętaj, aby ugotować taką szynkę - jest niesamowicie pyszna! Bardzo często gotuję szynkę (to moja ulubiona część wieprzowiny) i za każdym razem w inny sposób. Ze wszystkich przepisów ten jest najbardziej udany. Szynka ma piękny złoty kolor, ze słodką skórką miodu, nasączoną sokiem jabłkowym i miodem. Żurawina i rozmaryn dodają mięsu pikantno-kwaśnych nut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 19 % 7 g
233 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

2. Smaż szynkę w oleju roślinnym na dużym ogniu przez 3-4 minuty ze wszystkich stron, aby nadać jej złoty kolor.

3. Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Rozłóż główkę czosnku na osobne plasterki, obierz je. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię do szynki, smaż jeszcze przez kilka minut.

4. Sos. Wymieszaj sok jabłkowy z miodem i octem.

5. Wlej sos na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, obracając szynkę, aby nasycić ją sosem jabłkowo-miodowym.

6. Przenieś mięso z sosem jabłkowym do naczynia do pieczenia, dookoła ułóż cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.

7. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Okresowo podlewaj mięso sosem z dna formy.

8. 5 minut przed gotowością dodaj żurawinę, poczekaj, aż jagody pękną.

9. Pokrój gotowe mięso na plasterki. Podawać z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy