skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2. Smaż szynkę w oleju roślinnym na dużym ogniu przez 3-4 minuty ze wszystkich stron, aby nadać jej złoty kolor.
3. Cebulę obrać i pokroić w grube krążki. Rozłóż główkę czosnku na osobne plasterki, obierz je. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię do szynki, smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Sos. Wymieszaj sok jabłkowy z miodem i octem.
5. Wlej sos na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, obracając szynkę, aby nasycić ją sosem jabłkowo-miodowym.
6. Przenieś mięso z sosem jabłkowym do naczynia do pieczenia, dookoła ułóż cebulę, czosnek i gałązki rozmarynu.
7. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny. Okresowo podlewaj mięso sosem z dna formy.
8. 5 minut przed gotowością dodaj żurawinę, poczekaj, aż jagody pękną.
9. Pokrój gotowe mięso na plasterki. Podawać z sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g