krewetki w boczku

wykwintna przekąska, spróbuj i poczęstuj swoją rodzinę! Krewetki w boczku wyglądają bardzo apetycznie i wcale nie są trudne do ugotowania. Aby mięso krewetek nie było twarde, należy je stopniowo rozmrażać, bez szybkiego rozmrażania. Boczek należy wybrać suszony na surowo lub wędzony na surowo, z pięknymi warstwami tłuszczu.
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 19 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
244 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 h 40 min

1. Krewetki układamy z torby na półmisku i wysyłamy do głównej komory lodówki, zostawiamy na 10-12 godzin, aby powoli się rozmroziły.

2. Po upływie określonego czasu wyjmujemy krewetki z lodówki, boczek kroimy bardzo cienko, półprzezroczystymi płytkami, owijamy każdą krewetkę boczkiem.

3. Rozłóż puste miejsca w małych partiach na gorącej patelni, posyp solą i pieprzem, smaż z obu stron przez 2-3 minuty.

4. Gotowe krewetki posyp sokiem z cytryny i podawaj, są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy