krewetki w boczku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Krewetki układamy z torby na półmisku i wysyłamy do głównej komory lodówki, zostawiamy na 10-12 godzin, aby powoli się rozmroziły.
2. Po upływie określonego czasu wyjmujemy krewetki z lodówki, boczek kroimy bardzo cienko, półprzezroczystymi płytkami, owijamy każdą krewetkę boczkiem.
3. Rozłóż puste miejsca w małych partiach na gorącej patelni, posyp solą i pieprzem, smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
4. Gotowe krewetki posyp sokiem z cytryny i podawaj, są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g