Sałatka z grillowanym serem bekonowym i pomidorami

szybka i obfita sałatka z grillowanym boczkiem i serem. W tej sałatce delikatna mozzarella, tłusty chrupiący boczek i warzywa doskonale się dogadują. Całość wieńczy sos balsamiczny, który nadaje potrawie szczególną pikantność. W tej sałatce po raz pierwszy doceniłam świeży szpinak - wcześniej próbowałam go tylko w sosie pesto i duszonym z warzywami. Jeśli nie ma szpinaku, możesz go zastąpić rukolą. Mimo to rukola i mozzarella to klasyka włoskiego gatunku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Mozzarellę wyjąć z solanki. Umyj warzywa, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż boczek na złoty kolor, pieprz. Do sałatki dodałam przyprawy na bazie skórki z cytryny, soli morskiej i mieszanki papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś na serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na średnie kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pomidory, bekon, mozzarellę i zioła na talerzu. Możesz po prostu wymieszać wszystko w salaterce, możesz zrobić piękną kompozycję, taką jak moja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp pozostałą oliwą z oliwek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop sosem balsamicznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy