Sałatka z grillowanym serem bekonowym i pomidorami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Mozzarellę wyjąć z solanki. Umyj warzywa, osusz.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Krok 3:
Smaż boczek na złoty kolor, pieprz. Do sałatki dodałam przyprawy na bazie skórki z cytryny, soli morskiej i mieszanki papryki.
Krok 4:
Przenieś na serwetkę, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
Krok 5:
Pokrój pomidory na średnie kliny.
Krok 6:
Połóż pomidory, bekon, mozzarellę i zioła na talerzu. Możesz po prostu wymieszać wszystko w salaterce, możesz zrobić piękną kompozycję, taką jak moja.
Krok 7:
Posyp pozostałą oliwą z oliwek.
Krok 8:
Skrop sosem balsamicznym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g