skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na patelni dodaj 1 łyżkę. łyżka oliwy z oliwek, włóż mięso mielone (moja wieprzowina i wołowina to 50:50), rozbierz mięso mielone widelcem na małe kawałki. Dusić przez kilka minut. Przenieś mięso do talerza lub miski.
Krok 2:
Pokrój cebulę,marchewkę i seler na małe kostki.Dodaj 2 łyżki do patelni.l oliwy z oliwek 30gr. masło, dodać warzywa i smażyć 6-7min.
Krok 3:
Połącz mięso i wołowe, wlej wino, wymieszaj.Dusić, aż połowa płynu wyparuje, około 5-6 minut.
Krok 4:
Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory, 1st. l. śmietana lub ciężka śmietana, woda.Dusić sos na małym ogniu przez 40-50 minut, aż zgęstnieje. Czasami mieszać. Jeśli widzisz, że cała ciecz wyparowała, dodaj trochę przegotowanej wody.
Krok 5:
2-3 minuty przed gotowością do soli i dopraw do smaku.
Krok 6:
Gulasz Bolognese jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g