ciasteczka z kwaśną śmietaną na patelni

delikatne i miękkie ciasteczka, łatwe i szybkie smażenie na patelni. Ciasteczka z kwaśną śmietaną na patelni mogą być przygotowane nawet przez niedoświadczoną gospodynię domową. Ciasto ugniata się bardzo prosto, dla porowatości dodaje się sodę oczyszczoną. Należy go zgasić, w tym celu bierze się ocet stołowy, kwas cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ciasteczka mogą być wykonane nie tylko w okrągłym kształcie, ale także w postaci innych kształtów, na przykład gwiazd, choinek, kwadratów. Ciasteczka są smażone na małym ogniu, aby dobrze się upiekły i się nie przypaliły. Do stołu można podawać z dżemem morelowym i herbatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 73 % 54 g
361 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Wymieszaj żółtko z cukrem i solą.
2. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
3. Wlej olej roślinny i sodę gaszoną w occie.
4. W małych porcjach wprowadź przesianą mąkę. Zagnieść gęste ciasto.
5. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz kulki młotkiem do gotowania, aby nałożyć wzór. Możesz po prostu nacisnąć palcami lub szklanką.
6. Ciasteczka smażyć na suchej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe ciasteczka do herbaty lub kawy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy