ciasteczka z kwaśną śmietaną na patelni
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj żółtko z cukrem i solą.
2. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
3. Wlej olej roślinny i sodę gaszoną w occie.
4. W małych porcjach wprowadź przesianą mąkę. Zagnieść gęste ciasto.
5. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz kulki młotkiem do gotowania, aby nałożyć wzór. Możesz po prostu nacisnąć palcami lub szklanką.
6. Ciasteczka smażyć na suchej patelni na złoty kolor z obu stron. Podawaj ciepłe ciasteczka do herbaty lub kawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g