skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
Krok 3:
Filety umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, a także pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Do mięsa dodać 1godz. l. suche przyprawy do mięsa / u mnie do wieprzowiny & quot; przyprawy & quot; - idealne do każdego mięsa/, 1/2godz.l. suchy czosnek, a po troszkę suche zioła, jakie lubisz / u mnie to: koperek, pietruszka, kolendra i bazylia fioletowy/.
Krok 5:
Następnie dodaj świeży czosnek.
Krok 6:
A także cała posiekana cebula. Pieprz i sól do smaku / 2-3 szczypty/. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Rozbij 1 jajko i dodaj 1 łyżkę stołową z dużą ilością śmietany / mam 10%, ale gęsta/. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj 4 łyżki. L. ze zjeżdżalnią semoliny, wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj gotowe mięso mielone i wstaw do lodówki na 30-40 minut, aby semolina pęczniała i łączyła wszystkie smaki.
Krok 10:
Po upływie czasu wyjmij mięso mielone, dodaj drobno posiekane świeże zioła, wymieszaj i odstaw, gdy patelnia się nagrzeje.
Krok 11:
Do dobrze rozgrzanej patelni / umiarkowanie do średniego ciepła / wlać 5 łyżek. l olej roślinny, pozwól olejowi się rozgrzać i usmaż 1 / 2h.l. mięso mielone / więc sprawdź sól, jeśli jest mało-dodaj mięso mielone /, rozłóż kotlety. Możesz łyżką, ale bardziej lubię je formować mokrymi rękami.
Krok 12:
Niech kotlety się zrumienią, Odwróć. Smażyć bardzo szybko, w razie potrzeby dodać olej.
Krok 13:
Przenieś smażone kotlety na talerz w stosy, więc ciepło z góry doprowadza dolne do gotowości. W zasadzie są już gotowe, ale...
Krok 14:
Staną się niezwykle delikatne, jeśli: - wyłącz palnik, Przenieś wszystkie kotlety z powrotem na patelnię warstwami, polej je odrobiną mleka / około 50 ml. lub trochę mniej/.
Krok 15:
Przykryj luźno, włącz Minimalne ciepło, pozwól mleku wyparować. To dosłownie 3-5 minut, nie odchodź ! / Można dolewać, gorącą wodę, śmietanę, ale efekt z mlekiem bardziej mi się podoba - i delikatny kremowy smak i chude kotlety./
Krok 16:
Po odparowaniu mleka wyłącz ogrzewanie i pozostaw kotlety pod luźno przykrytą pokrywką na 5-10 minut, aby wszystkie soki się rozdzieliły i połączyły. / Lepiej usunąć z palnika, wystarczy ciepło patelni/. Z tej ilości produktów uzyskuje się 22-23 najdelikatniejsze, pachnące kotlety. Smacznego !
takie kotlety chętnie jedzą nawet wybredni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g