ażurowe naleśniki na mleku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
w misce rozbijam jajka. Dodaję sól, cukier. Wszystko dobrze mieszam. Dodaję połowę normy mleka. Mieszać. Stopniowo dodaję przesianą mąkę. Dobrze mieszam, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Wlać resztki mleka i ponownie wymieszać ciasto. Dodaj stopione schłodzone masło. Mieszać.
gdy ciasto jest gotowe, dodaj sodę gaszoną. Dobrze mieszam. Smaruję patelnię olejem roślinnym. Wlać ciasto i równomiernie rozprowadzić na patelni.
smaż na średnim ogniu. Gdy brzegi ciasta zaczną wysychać i lekko się rumienić, podważam naleśnik szpatułką i delikatnie obracam. Po drugiej stronie daję naleśnikowi trochę zrumienienia.
szczegóły i szczegóły zobacz mój krótki film powyżej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g