krewetki w piwie pod piwem

przekąska do piwa! Trzeba gotować i smakować! . Podawaj z piwem lub po prostu w dobrym nastroju!
exividAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Krewetki rozmrozić i umyć. Wskazane jest, aby wziąć krewetki, które nie zostały wcześniej rozmrożone. Łatwo to ustalić, jeśli krewetki zostały już rozmrożone i zamrożone, z reguły takie krewetki będą miały odłamane wąsy i nogi, a także niezbyt przyjemny zapach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj grubo zieloną cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo posiekaj pertushkę i koperek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj korzeń selera

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciśnij sok z pół cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię i wlej olej. Tylko oliwa z oliwek jest tak smaczniejsza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej zielenie do rozgrzanego masła

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na dużym ogniu pozwól zieleni przez 1-2 minuty. Uważaj, aby się nie przypalić, jeśli się przypali, zepsuje cały smak. NIE SMAŻ!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej butelkę jasnego piwa do zieleni. Nie wylewaj wszystkiego piwa, zostaw go w butelce na jeden łyk i pamiętaj, aby go dokończyć, w przeciwnym razie może nie działać ))).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sól

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj seler

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sos sojowy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wszystko dobrze wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po zagotowaniu piwa ułóż krewetki

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj. Gotuj na dużym ogniu po zagotowaniu przez 3-4 minuty. Jeśli rozgotujesz, krewetki okażą się zbyt miękkie i rozpadną się.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po zakończeniu gotowania wlej wszystko do miski i pozostaw do ostygnięcia. Weź piwo, dobry nastrój, usiądź przy stole i zrelaksuj się. Smacznego!

bardzo dobrze z piwem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy