Russula z ziemniakami

przeczytaj przepis i przygotuj pyszny obiad dla rodziny! Nie można odmówić russula z ziemniakami! Aromat jest po prostu pyszny, smak jest bogaty i samowystarczalny. Grzyby przed smażeniem należy zalać wrzącą wodą, aby nie rozpadły się na patelni. Możesz podać to danie ze świeżymi warzywami, doskonale uzupełnią ziemniaki z grzybami.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
90 kcal
IG: 91 / 9 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Myję russula, oczyszczamy z resztek leśnych, usuwamy ciemny film z czapek. Obrane grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, czekamy, aż woda ostygnie, a następnie ponownie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na duże kawałki.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Rozłóż masło na patelni, wlej również olej roślinny, podgrzej na ogniu, smaż cebulę do miękkości, a następnie włóż russula na patelnię, sól, smaż przez 10 minut.

3. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w podłużne kostki, rozłóż na grzybach i cebuli, kontynuuj smażenie pod pokrywką przez około 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż przez kolejne 10 minut.

podawaj na stole z upałem, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Russula - 17   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy