Russula z ziemniakami
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Myję russula, oczyszczamy z resztek leśnych, usuwamy ciemny film z czapek. Obrane grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, czekamy, aż woda ostygnie, a następnie ponownie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na duże kawałki.
2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Rozłóż masło na patelni, wlej również olej roślinny, podgrzej na ogniu, smaż cebulę do miękkości, a następnie włóż russula na patelnię, sól, smaż przez 10 minut.
3. Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w podłużne kostki, rozłóż na grzybach i cebuli, kontynuuj smażenie pod pokrywką przez około 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż przez kolejne 10 minut.
podawaj na stole z upałem, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Russula - 17 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g