Turecki Burek lub Albański Burek

nie bój się ciasta ciągnącego, jest to interesujące i przydatne. Cienkie świeże ciasto wyciągowe jest przygotowywane bardzo prosto, nie trzeba go rozwałkować. Spróbuj i wszystko się ułoży. To ciasto, Turecki Berek lub Albański Burek, robi się z solonym twarogiem, mięsem,serem, szpinakiem itp.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 78 % 21 g
122 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę, wodę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj gorącą miską i pozostaw na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę, czosnek i zioła. Zetrzyj dynię na grubej tarce. Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cebulę, dodaj do niej dynię. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i natychmiast połóż na dyni. Gdy nadzienie jest prawie gotowe, posolić, dodać zioła i czosnek i podgrzać do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na części, zwiń masło i pozostaw na kolejne 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj trzy tortille o grubości 3-4 mm i ułóż je jeden na drugim, smarując olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 minutach weź pierwszą tortillę i rozciągnij ją, aż stanie się przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż równomiernie jedną trzecią mięsa mielonego

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zwiń bułkę. Zrób to samo z pozostałymi dwoma tortillami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bułki w wysmarowanej tłuszczem formie i posmaruj luźnym jajkiem lub kwaśną śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w temperaturze 200° przez około 25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy