skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, wodę, sól i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj gorącą miską i pozostaw na pół godziny.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i zioła. Zetrzyj dynię na grubej tarce. Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cebulę, dodaj do niej dynię. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i natychmiast połóż na dyni. Gdy nadzienie jest prawie gotowe, posolić, dodać zioła i czosnek i podgrzać do miękkości.
Krok 3:
Podziel ciasto na części, zwiń masło i pozostaw na kolejne 10 minut.
Krok 4:
Rozwałkuj trzy tortille o grubości 3-4 mm i ułóż je jeden na drugim, smarując olejem.
Krok 5:
Po 10 minutach weź pierwszą tortillę i rozciągnij ją, aż stanie się przezroczysta.
Krok 6:
Rozłóż równomiernie jedną trzecią mięsa mielonego
Krok 7:
I zwiń bułkę. Zrób to samo z pozostałymi dwoma tortillami.
Krok 8:
Ułóż bułki w wysmarowanej tłuszczem formie i posmaruj luźnym jajkiem lub kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Piec w temperaturze 200° przez około 25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g