naleśniki na serwatce bez drożdży

szalenie smaczne, proste i z duszą! Przepis na cudowne naleśniki! Zrobiłem kiedyś domowy ser, a serwatkę Jaco wylałem. A potem przyszła ciocia Masza, Sąsiadka. Tak, mówi, jak możesz wyrzucić takie zdrowe jedzenie! I opowiedziała mi o przepisie na naleśniki na serwatce, którym chętnie się ze mną podzieliła.
IlonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 76 % 28 g
168 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.



wlej mąkę do ciepłej serwatki. Zagniatamy ciasto, aby było gęste jak śmietana. Dodaj trochę soli i cukru, ale aby ciasto nie było zbyt słodkie. Ilość sody, którą należy dodać do ciasta, zostanie określona przez kwasowość serwatki. Dlatego najlepiej skupić się na smaku. Robimy to: wlej trochę do ciasta, wymieszaj i spróbuj. Musisz przestać, gdy w cieście poczujesz trochę smaku sody. Następnie dodaj łyżki 3-4 oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na godzinę, aby odpocząć w ciepłym miejscu. 

następnie na średnim ogniu dobrze podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem lub smalcem. Wlej ciasto na środek i pozwól mu swobodnie rozprzestrzeniać się na patelni. Więc naleśniki będą wspanialsze. Przykryj patelnię pokrywką, aby dobrze się upiekły. Piec około 1-2 minut. Następnie otwórz pokrywkę, Odwróć naleśnik i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Pieczemy tyle samo czasu, aby upiec drugą stronę naleśnika. I to wszystko, wyjmujemy i podajemy do stołu z zapałem i upałem! Naleśniki serwatkowe są szczególnie dobre z kwaśną śmietaną i dżemem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy