skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wlej mąkę do ciepłej serwatki. Zagniatamy ciasto, aby było gęste jak śmietana. Dodaj trochę soli i cukru, ale aby ciasto nie było zbyt słodkie. Ilość sody, którą należy dodać do ciasta, zostanie określona przez kwasowość serwatki. Dlatego najlepiej skupić się na smaku. Robimy to: wlej trochę do ciasta, wymieszaj i spróbuj. Musisz przestać, gdy w cieście poczujesz trochę smaku sody. Następnie dodaj łyżki 3-4 oleju roślinnego i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na godzinę, aby odpocząć w ciepłym miejscu.
następnie na średnim ogniu dobrze podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem lub smalcem. Wlej ciasto na środek i pozwól mu swobodnie rozprzestrzeniać się na patelni. Więc naleśniki będą wspanialsze. Przykryj patelnię pokrywką, aby dobrze się upiekły. Piec około 1-2 minut. Następnie otwórz pokrywkę, Odwróć naleśnik i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Pieczemy tyle samo czasu, aby upiec drugą stronę naleśnika. I to wszystko, wyjmujemy i podajemy do stołu z zapałem i upałem! Naleśniki serwatkowe są szczególnie dobre z kwaśną śmietaną i dżemem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g