Nalistniki na skrobi

babcie nalistniki-przytulność w kuchni, ciepło w sercu! Nalistniki z twarogiem to jedno z dań zapamiętanych z dzieciństwa. Przygotuj takie naleśniki-to bardzo, bardzo smaczne i przytulne! Mój brat i moja babcia i moja mama gotowali, a teraz gotuję ten przysmak moim dzieciom.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 39 % 12 g
187 kcal
IG: 54 / 8 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

przygotuj dwie miski: w jednej mieszamy mąkę ze skrobią, w drugiej ubijamy jajka (4 szt.) z mlekiem. Wymieszaj razem suchą i płynną masę. Grudki w cieście są niedopuszczalne, więc dobrze wymieszaj miksturę mikserem (lub blenderem).

nakładamy kawałek tłuszczu na widelec i smarujemy nim patelnię. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki na złoty kolor.

twarożek mieszamy ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym (aby nadzienie było jednorodne, można je ubić blenderem). W osobnej misce ubij jajka na puszystość i delikatnie włóż do masy twarogowej.

powstałe nadzienie rozprowadzamy wzdłuż krawędzi każdego naleśnika i, lekko zwijając od góry i od dołu, owijamy rolką.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, rozłóż naleśniki, połóż kawałki masła na naleśnikach i piecz przez około 15 minut.

niech naleśniki ostygną i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy