sos pomidorowy Bolognese

włoski sos do makaronu-niezrównany smak! Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają makaron, a jeśli uzupełnisz je pysznym gęstym sosem zwanym Bolognese, zwykły makaron zamieni się w eleganckie włoskie danie.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 27 % 3 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

wołowina przechodzi przez maszynę do mięsa, aby uzyskać mięso mielone. Boczek kroimy w drobną kostkę.

zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj. Pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórkę, drobno siekamy.

smażyć kawałki boczku na patelni, aby stopić tłuszcz. Wyciągamy skwarki i smażymy cebulę na roztopionym tłuszczu na lekko złoty kolor.

dodaj wstępnie posiekany seler i startą marchewkę do cebuli, smaż przez 5 minut, a następnie dodaj mięso mielone do warzyw.

smażyć wszystkie składniki przez kolejne 7-8 minut, dodać drobno posiekany czosnek, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i sól, a także wlać wytrawne wina.

dusić Bolognese przez 15 minut pod pokrywką, następnie wlać drobno posiekaną natkę pietruszki, włożyć miąższ pomidorowy i bulion (wodę), wymieszać i dusić na minimalnym ogniu.

sos nie powinien się gotować - powinien marnieć. A im dłużej, tym lepiej. Nie zapomnij wymieszać i w razie potrzeby dodać bulion mięsny (wodę).

pół godziny przed gotowością Wprowadzamy mleko do Bolonii (w razie potrzeby można również wysuszyć zioła).

dopraw swój ulubiony rodzaj makaronu gotowym sosem i jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy