skład / składniki
metoda gotowania
wołowina przechodzi przez maszynę do mięsa, aby uzyskać mięso mielone. Boczek kroimy w drobną kostkę.
zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj. Pomidory parzymy wrzącą wodą, usuwamy skórkę, drobno siekamy.
smażyć kawałki boczku na patelni, aby stopić tłuszcz. Wyciągamy skwarki i smażymy cebulę na roztopionym tłuszczu na lekko złoty kolor.
dodaj wstępnie posiekany seler i startą marchewkę do cebuli, smaż przez 5 minut, a następnie dodaj mięso mielone do warzyw.
smażyć wszystkie składniki przez kolejne 7-8 minut, dodać drobno posiekany czosnek, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i sól, a także wlać wytrawne wina.
dusić Bolognese przez 15 minut pod pokrywką, następnie wlać drobno posiekaną natkę pietruszki, włożyć miąższ pomidorowy i bulion (wodę), wymieszać i dusić na minimalnym ogniu.
sos nie powinien się gotować - powinien marnieć. A im dłużej, tym lepiej. Nie zapomnij wymieszać i w razie potrzeby dodać bulion mięsny (wodę).
pół godziny przed gotowością Wprowadzamy mleko do Bolonii (w razie potrzeby można również wysuszyć zioła).
dopraw swój ulubiony rodzaj makaronu gotowym sosem i jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g