szaszłyki z mięsa nutrii na węglu drzewnym

Przygotuj niezwykłe mięso na przyjazne spotkania! W sezonie wypraw na przyrodę kebaby są ich integralną częścią. Proponuję urozmaicić przysmaki z kurczaka i wieprzowiny mięsem nutrii. Okazuje się bardzo smaczne! Nawiasem mówiąc, mięso nutrii jest bardzo delikatne i miękkie. I tak pozostaje nawet po ugotowaniu na węglu drzewnym.
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 18 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

tnij tuszę, odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój na kawałki, włóż do miski. Tutaj wysyłamy drobno posiekane chili, czosnek, drobno posiekane zioła, cukier i sól wyciśnięte przez prasę.

wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. W takiej marynacie nutria powinna leżeć przez 30 do 60 minut. Nie potrzeba więcej - mięso jest już wystarczająco delikatne.

następnie nawlecz kawałki na szaszłyki i opiekaj ze wszystkich stron nad gorącymi węglami. Ważne jest, aby nie prześwietlać mięsa, ponieważ łatwo je spalić. Usuń mięso z ciepła, gdy sok wypływający z niego po nakłuciu zmieni kolor na lekko różowy.

włóż mięso do dużej miski, przykryj i pozwól mu leżeć tam przez 10-15 minut, "idź".

miłej zabawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mięso nutrii - 190   kcal/100g

Podobne przepisy