eskalopka z indyka

gotuj indyka pysznie! Świetna opcja na każdą okazję. Eskalopy z indyka to coś! Mięso jest soczyste, aromatyczne, harmonijnie łączy się z sosem pieprzowym. Spróbuj!
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

myjemy paprykę, układamy na ruszcie i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podczas gotowania obracamy paprykę, aby równomiernie się upiekły. Gotowe warzywa wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im ostygnąć i obieramy skórę, usuwamy nasiona.

myjemy i kroimy natkę pietruszki, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji gotowego dania. Przygotowaną paprykę wraz z natką pietruszki mielimy za pomocą blendera w puree, dodając połowę oliwy z oliwek, solimy.

podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na patelni, rozłóż kawałki indyka i smaż przez 4-5 minut. Odwróć się na drugą stronę, posyp sokiem z cytryny i gotuj przez kolejne 4-5 minut.

gotowe eskalopy pieprz i sól do smaku i podawaj na stole, polewając sosem pieprzowym. Udekoruj gałązką pietruszki.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy