skład / składniki
metoda gotowania
myjemy paprykę, układamy na ruszcie i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podczas gotowania obracamy paprykę, aby równomiernie się upiekły. Gotowe warzywa wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im ostygnąć i obieramy skórę, usuwamy nasiona.
myjemy i kroimy natkę pietruszki, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji gotowego dania. Przygotowaną paprykę wraz z natką pietruszki mielimy za pomocą blendera w puree, dodając połowę oliwy z oliwek, solimy.
podgrzej pozostałą oliwę z oliwek na patelni, rozłóż kawałki indyka i smaż przez 4-5 minut. Odwróć się na drugą stronę, posyp sokiem z cytryny i gotuj przez kolejne 4-5 minut.
gotowe eskalopy pieprz i sól do smaku i podawaj na stole, polewając sosem pieprzowym. Udekoruj gałązką pietruszki.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g