naleśniki kefirowe bez jajek

w lodówce nie ma jajek,ale naprawdę chcesz naleśników? Naprawiać. Naleśniki są bardzo delikatne i przewiewne, a co najważniejsze, nie są gorsze w smaku od oryginalnych naleśników. Podawane z miodem, ulubionym dżemem, skondensowanym mlekiem, owocami i jagodami itp
AnastazjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 76 % 22 g
134 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Podgrzej kefir w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w temperaturze 800 stopni
2. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, cynamon, sodę, olej roślinny
3. Wszystko wymieszać
4. Dodaj trochę przesianej mąki do kefiru, nie przestając mieszać, aby nie tworzyły się grudki
5. Wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta strużką
6. Powinna być gęsta śmietana
7. Smażymy naleśnik na patelni, robimy je małe, w przeciwnym razie ciasto może pęknąć
naleśniki są delikatne, pachnące cynamonem i ażurowe
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy