naleśniki kefirowe bez jaj
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Podgrzej kefir w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w temperaturze 800 stopni
2. Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, cynamon, sodę, olej roślinny
3. Wszystko wymieszać
4. Dodaj trochę przesianej mąki do kefiru, nie przestając mieszać, aby nie tworzyły się grudki
5. Wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta strużką
6. Powinna być gęsta śmietana
7. Smażymy naleśnik na patelni, robimy je małe, w przeciwnym razie ciasto może pęknąć
naleśniki są delikatne, pachnące cynamonem i ażurowe
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g