antrykot z cebulą na patelni

aromatyczne i pyszne super szybkie mięso! Antrykot to danie kuchni francuskiej. Antrykot smażony na patelni z pewnością zachwyci Twoje domy w dni powszednie, a także doskonale nadaje się na świąteczną ucztę. Spróbuj!
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 8 % 3 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Obficie pocieramy antrykot solą i pieprzem po obu stronach.
2. Rozgrzej patelnię z grubym dnem na ogniu, dodaj połowę oleju i zmniejsz ogień do średniego.
3. Dodaj mięso do rozgrzanego oleju i smaż przez 3 minuty z obu stron.
4. Następnie wyjmij mięso i wyślij drobno posiekaną szalotkę na patelnię. Mijamy jedną minutę.
5. Wlej wino i bulion wołowy, gotuj, aż płyn zmniejszy się do połowy.
6. Dodaj resztę masła, pozwól mu się stopić.
7. Aby podać, pokrój antrykoty na kostki, polej sosem i udekoruj świeżą natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy