skład / składniki
metoda gotowania
za pomocą blendera zmiel pomidory na puree.
boczek, marchewkę, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj czosnek.
podgrzej dwie trzecie oleju roślinnego, smaż mięso mielone przez 5-7 minut, aż będzie kruche. Przenieś mięso mielone na osobny talerz.
dodaj pozostały olej roślinny i smaż na nim kawałki boczku przez 4 minuty. Gdy boczek nabierze złotego koloru, dodaj cebulę, seler i marchewkę, smaż przez 5-7 minut, następnie dodaj czosnek, wymieszaj i smaż przez kolejną 1 minutę.
na tym etapie Wprowadzamy przygotowane mięso mielone, wlewamy wino i trzymamy w ogniu jeszcze przez chwilę, aby odparować alkohol. Następnie rozłóż pokruszone pomidory i koncentrat pomidorowy, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj oregano, pieprz, tymianek, sól i cukier. Wymieszaj, dodaj bulion (lub wodę), Kontynuuj duszenie przez półtorej godziny pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu (sos powinien lekko się zagotować).
po tym czasie otwórz pokrywkę, wlej mleko, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny, aż zgęstnieje.
cudowny sos jest gotowy!
zastosuj z przyjemnością, popraw swoje umiejętności kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g