skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj nadzienie:
- wyciśnij kapustę (możesz ją wstępnie umyć, nie robię tego), połóż na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (lub gotuj w powolnej kuchence w trybie "smażenia");
- dodaj sól i posiekaną gałkę muszkatołową, wymieszaj.
2. Przygotowanie ciasta:
- do głębokiej miski rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę, mieszamy;
- wprowadzamy mąkę zwykłą i pełnoziarnistą, a także sodę, sól;
- wymieszaj ciasto mikserem lub trzepaczką.
3. Nasmaruj miskę multicookera olejem roślinnym, rozłóż ciasto, a na wierzchu ciasta - kapustę. Pieczemy przez 45 minut za pomocą programu"Pieczenie". Sprawdzamy gotowość, w razie potrzeby pozostawiamy do pieczenia przez kolejne 15 minut.
4. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmujemy szpatułką, przechylając miskę multicookera, przecinamy na pół i nakładamy jedną część na drugą tak, aby nadzienie było w środku.
podawaj ciasto na stole i traktuj bliskich.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista pszenna - 298 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g